Oldal kiválasztása

Menyasszonyi ruha a történelemben

vintage-love

Ha ma esküvői ruháról beszélünk általában fehér, fodros, lágy esésű ruhára gondolunk. Azonban ez nem mindig volt így. Ahogy a lánykérés és az esküvő úgy a menyasszonyi ruha is rengeteget változott az eltelt évszázadokban. Lássuk, milyen főbb állomásai voltak!

Menyasszonyi ruha a történelemben

A menyasszonyi ruhák vallásonként eltérőek voltak. Szabása, anyaga attól függött, hogy a menyasszony milyen vallást gyakorolt.
Az első képi ábrázolások menyasszonyi ruháról a XV. századból származnak. Természetesen ezek a festmények a módosabb vagy akár a királyi rétegek ruháit, szokásait örökítették meg. Az akkor divatos ruhák magas nyakkal, hosszú ujjal lettek tervezve. A fűzők természetesen nem maradhattak le a menyasszonyi ruhákról sem. Ez a divat a gótikus korban terjedt el leginkább.

Ekkor az esküvői ruha színe a fehér volt. Ez jelképezte a szüzességet, az ártatlanságot és a tisztaságot.
A földrajzi felfedezéseknek köszönhetően azonban új festékanyagok érkeztek Európába. Ennek köszönhetően vallásoktól, kultúráktól, országoktól függően változtak a menyasszonyi ruhák színei is.
A reneszánsz kor vége felé a piros színű esküvői ruha volt a legkedveltebb. A németek a fekete, sötét színeket preferálták, ezt vették át később az olasz és spanyol menyasszonyok is. Az élénk színek természetesen az előkelő rétegre voltak jellemzőek. Hiszen csak ők tudták megfizetni a roppant drága festékeket. És természetesen meg is akarták mutatni a gazdagságukat. Erre pedig alig volt jobb módszer, mint egy méregdrága élénk színű menyasszonyi ruha.

A XIX. században jelent meg a csipke a ruhákon. Divatba jöttek a különféle motívumokkal díszített öltözetek is. A 21 éves Viktória királynő 1840-es esküvőjét az akkori újságoknak hála már az egész világ megismerte. Az esküvőt február 10-én tartották meg a Szent Jakab-palota királyi kápolnájában, Londonban. Mivel apja ekkor már halott volt, Viktóriát kedvenc nagybátyja, Ágost Frigyes sussexi herceg kísérte az oltárhoz. A dús, fehér szaténból készült ruháját narancsvirágszirmok szegélyeztek és vert csipkével díszítették. Ez pedig tökéletes példája a kor népszerű menyasszonyi ruhájának.

A XX. század elejére az egyszerűbb, zártabb, galléros esküvői ruhák voltak népszerűek.
A világháború végén a derék vékonyítása már nem volt szempont, így eltűntek a ruhákról a fűzők.

vintage-wedding

A II. háború utáni időszakban, ismét hódított a romantika. Újra megjelentek a hosszú szoknyás menyasszonyi ruhák. Ezzel párhuzamosan Christian Dior divatba hozta a mini esküvői ruhákat.
Ebben a korban a nő szépségideál a teltkarcsúbb hölgyeknek kedvezett. Így nem a karcsú fazonú ruhák voltak népszerűek.
Nem sokkal később újra megjelentek a színes esküvői ruhák, elsőnek a rózsaszín hódított.

A XXI. században már tényleg csak a fantázia szab határt a ruhák színének és fazonjának. Nincs olyan esküvői ruha amit a divattervezők ne tudnának megalkotni.
A mai kor menyasszonyi ruhája lehet hosszú vagy rövid. Kerülhet rá hosszú uszály mely különböző méretű abronccsal van ellátva. Díszítése lehet csipkés, habos-babos, fodros. Kerülhetnek rá gyöngyök, kristályok, csillogó kövek.

Manapság nemcsak az örök klasszikus hófehér színű esküvői ruha a divat. Népszerűek az ekrü, tört fehér, pezsgőszín babarózsaszín ruhák is. Sőt egyre többen, halványkék, pink, sötétkék, ezüst vagy arany színű ruhában mondják ki a boldogító igent.

Hasonló bejegyzések

Az öt legnagyobb esküvői vendég mítosz

Az öt legnagyobb esküvői vendég mítosz

Esküvői mítoszok. Amit semmiképpen nem szabad megtenned, mert különben az egész világ, de a násznép minimum rossz szemmel néz majd rád. Valószínűleg hallottad az alább felsorolt „szabályokat”. De biztosan igazak? Nézzük sorban és romboljuk le együtt a mítoszokat! 1....

bővebben
Lánykérés a virtuális valóságban

Lánykérés a virtuális valóságban

Ha valaki ezután a történet után azt mondja neked, hogy a számítógép bolondok nem romantikusak, javítsd ki bátran és meséld el neki ezt a sztorit!A vőlegény számítógépekkel dolgozik. Sokan kockának mondanák. Mégis kieszelt valami szuper romantikusat. Megkérte...

bővebben
9 dolog, amit koszorúslányaid tudni szeretnének

9 dolog, amit koszorúslányaid tudni szeretnének

A testvéred, barátnőid mindig ott voltak veled. Együtt sírtatok és együtt nevettetek. Bármikor segíteni kellett, ők örömmel megtették. Most, mikor az esküvődet tervezed valószínűleg ismét szükséged lesz rájuk.Segítek, hogyan kerülhetsz velük összhangba és hogyan...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük